Witaj, nieznajomy!

Wygląda na to, że jesteś tutaj nowy. Jeśli chcesz wziąć udział, należy kliknąć jeden z tych przycisków!

Zaloguj się z Facebook

Kefir i pasta Budwig Red-OX (wg przepisów Doktora Pokrywki)

edytowano May 2015 w Dieta i przepisy
Kefir Budwig Red-OX (wg przepisu Doktora Pokrywki)

Składniki:

400 ml kefiru 1,5%
3 szczypty kurkumy
100 ml oleju lnianego Red-OX
pół banana
parę malin
1/2 łyżeczki ksylitolu
25 ml spirytusu

Przygotowanie:

Kefir, olej lniany i kurkumę wrzucić do miksera i miksować przez 5 min.
Następnie dorzucić owoce, ksylitol i spirytus i miksować do uzyskania gładkiej masy.
Kefir rozlać do dwóch szklanek i przechowywać w lodówce.
Spożywać zamiast śniadania.

Banana oraz maliny można z powodzeniem zamienić na inne owoce.

Pasta Budwig na słodko-ostro (wg przepisu Doktora Pokrywki)

Składniki:

125 g chudego sera białego
2 szczypty kurkumy
200 ml kefiru 1,5%
100 ml oleju lnianego Red-OX
1/2 łyżeczki ksylitolu
pół jabłka (można zastąpić innym owocem)
Szczypta cynamonu
Szczypta imbiru

Przygotowanie:

Ser, kefir i kurkumę miksujemy.
Dolewamy olej i miksujemy koło 5 min – aż do uzyskania gładkiej masy.
Dodajemy ksylitol.
Dodajemy owoce.
Przyprawiamy imbirem i cynamonem.

Uwaga!

1. Według zaleceń dr Budwig, do pasty nie należy używać surowych owoców cytrusowych.
2. Ostrożnie z owocami z puszki – są przeciętnie dwukrotnie bardziej kaloryczne niż świeże!
3. Pomiędzy spożyciem soku z owoców cytrusowych a spożyciem pasty należy odczekać co najmniej 3 godziny.
4. Należy zachować kolejność dodawania składników (zgodną z prawem pięciu smaków tradycyjnej kuchnii chińskiej) w celu uzyskania najlepszego efektu zdrowotnego.
5. Pasta ma od ok. 1000 do 1200 kcal (zależnie od dodatków).

Smacznego!

Komentarz

  • Ciekawe przepisy. Czy są one wskazane przy jakichś konkretnych dolegliwościach? Ja codziennie na śniadanie jem kefir z płatkami owsianymi i innymi dodatkami. Zastanawia mnie ten spirytus w składzie - na śniadanie?
Aby napisać komentarz, musisz się zalogować lub zarejestrować.