Czym jest homocysteina i jakie zagrożenie niesie jej podwyższony poziom? Pytania i odpowiedzi.
  • Opublikowano:

    9 maja 2017

  • Komentarze:

    2

Co to jest podwyższona homocysteina?

Homecysteina to aminokwas, powstający wskutek trawienia białka. W wysokich stężeniach może zwiększać ryzyko zawału serca i udaru mózgu. Uważa się, że jej podwyższony poziom, przyczynia się do powstawania złogów miażdżycowych. Dzieje się to poprzez uszkodzenie ścian tętnic. Wpływa również na płytki krwi, zwiększając ryzyko powstawania skrzepów. Nie udało się jeszcze jednoznacznie stwierdzić, czy wysoki poziom homocysteiny rzeczywiście powoduje choroby sercowo-naczyniowe. Jednak niektóre dowody wskazują na to, że ludzie z podwyższonym poziomem tego aminokwasu, są dwukrotnie bardziej narażeni na ryzyko rozwoju choroby Alzheimera.

Najwyższy poziom homocysteiny we krwi, mają osoby spożywające dużo białka zwierzęcego, mało owoców i warzyw listnych. Warzywa i owoce dostarczają  kwas foliowy i witaminy z grupy B, które pomagają organizmowi pozbyć się niesłużącego nam aminokwasu.

Dieta nie jest jednak jego jedynym źródłem. Produkowany jest w organizmie z innego aminokwasu – metioniny. Jedną z jej głównych funkcji, jest zapewnienie grup metylowych do reakcji komórkowych. Grupa metylowa to chemiczny fragment, który składa się z jednego atomu węgla i trzech atomów wodoru. Kiedy metionina „przekazuje” grupę metylowa na rzecz reakcji komórkowej, staje się homocysteiną. Ta zwykle odbiera kolejną grupę metylową, z kwasu foliowego lub witamin grupy B, by zregenerować metioninę.

Związek między poziomem homocysteiny, a ryzkiem chorób serca – jeżeli istnieje – to wciąż sprawa wzbudzająca wiele kontrowersji.

W 2012 roku w Wielkiej Brytanii zostało przeprowadzone duże badanie, którego wyniki zaprzeczały teorii, jakoby aminokwas ten miał być czynnikiem ryzyka chorób serca. Naukowcy przyjrzeli się danym dotyczącym 116 000 osób. Każda z nich poddana była genetycznej analizie, na obecność mutacji w genie, która powoduje wytwarzanie homecysteiny. Odkryto, że mutacja ta powodowała 20% zwyżkę poziomu aminokwasu, jednak żaden z uczestników nie był z tego powodu bardziej narażony na choroby serca. Badanie to opublikowane zostało na łamach PLoS Medicine, w lutym 2012 roku.

Z kolei badania opublikowane w New England Journal of Medicine, w kwietniu 2006 wykazały, że u kobiet z chorobami serca i podwyższonym poziomem homocysteiny, ryzyko śmierci z powodu choroby było czterokrotnie wyższe, niż u kobiet o prawidłowym poziomie aminokwasu. Nie wiadomo jednak czy choroba serca była wywołana wysokim poziomem homocysteiny, albo czy jej wysoki poziom był spowodowany chorobą.

Jakie są objawy podwyższonego poziomu homocysteiny?

Niestety, stan ten nie daje żadnych objawów.

Jakie są przyczyny podwyższonego poziomu?

Odpowiedzialne za to może być np. niewystarczające spożycie witamin z grupy B. Wpływ mają również czynniki genetyczne, warunkujące wchłanianie i użycie kwasu foliowego. W takim wypadku, spożywanie kwasu foliowego powinno być wyższe, niż standardowa zalecana dzienna dawka – czyli 400 mikrogramów. Winowajcami podwyższonego stanu są również: stres i kawa. Im więcej wypijamy kawy, tym wyższy poziom homocysteiny. Neuroprzekaźniki, takie jak epinefryna i norepinefryna, które zawdzięczamy stresowi, są metabolizowane w wątrobie za pomocą procesów, które wykorzystują grupy metylowe. Może to zwiększać również zapotrzebowanie na kwas foliowy. Podwyższony poziom homocysteiny może wynikać również z niskiego poziomu hormonu tarczycy, choroby nerek, łuszczycy oraz przyjmowania niektórych leków.

Jak diagnozuje się stan podwyższonego poziomu homocysteiny?

Przede wszystkim za pomocą badania krwi. Lekarze mogą zlecić takie badanie pacjentom, z historią chorób serca w rodzinie. Zwykle jednak bez innych czynników ryzyka, tj.: nadciśnienie czy wysoki poziom cholesterolu. Badania te nie są wykonywane rutynowo, ale są ogólnie dostępne. W laboratoriach badanie to kosztuje zwykle od 50 do 120 zł.

Optymalny poziom wynosi od 4,4 do 10,8 mikromoli/1 l krwi.

Jak wygląda tradycyjne leczenie?

Nie istnieje leczenie w tradycyjnym rozumieniu, jedyną opcją jest próba obniżenia poziomu aminokwasu. Należy zwiększyć spożycie witamin z grupy B, poprzez jedzenie większej ilości warzyw zielono listnych, owoców oraz produktów zbożowych, wzbogaconych kwasem foliowym. Wspaniałym jego źródłem jest też fasola i sok pomarańczowy. Warto rozważyć stosowanie multiwitamin, które dostarczą nam dodatkowych 400 mikrogramów kwasu. Należy również łagodzić objawy stresu, np. poprzez medytację czy wyciszające ćwiczenia. A przede wszystkim niwelować jego źródła.

Pomóc może również ograniczenie spożywania żywności bogatej w białko zwierzęce. Warto ograniczyć białko do 80-120 gramów dziennie, a jego źródłami niech będą: ryby, fasola, soja i nabiał.

Do tej pory nie ma jednoznacznych wyników badań wykazujących, że obniżenie poziomu homocysteiny może zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób serca. Może to być jednak spowodowane zbyt małą ilością badań lub niewystarczającym obniżeniem jej poziomu.

Źródło:

https://www.drweil.com/health-wellness/body-mind-spirit/heart/elevated-homocysteine/

Opracowała Ewa Wysocka

2 komentarze
Agata

2017-05-14 12:50:49 Odpowiedz

Do obniżenia poziomu homocysteiny naprawdę potrzebne są organizmowi duże dawki B12, B6, B9 i biotyna. Dawki, które pokrywają tylko bieżące potrzeby naszego organizmu nie skutkują przy obniżeniu homocysteiny – przynajmniej tak było w moim przypadku.

Ja – oprócz zbilansowanej diety – zastosowałam (poprzez suplementację) dawkę z poniższego artykułu i w ten sposób udało mi się sukcesywnie doprowadzić poziom tego aminokwasu do normy – nawet w dość szybkim czasie.

Dla przypomnienia: źródło https://www.naturalna-medycyna.com.pl/homocysteina-cholesterol-zawal-witamina-b12-homocysteina-.html

    Akademia Długowieczności

    2017-05-15 10:33:15 Odpowiedz

    Dziękujemy za odpowiedź i podzielenie się swoimi doświadczeniami!

Napisz komentarz