19 kwietnia, 2019

Czy skorupki jaj są… jadalne?

Jajka to bardzo dobre źródło białka, zdrowych tłuszczów, aminokwasów i wielu innych ważnych substancji (np. choliny).

Sposobów na jedzenie jajek jest wiele – gotowanie, ubijanie, smażenie, pieczenie. Ale czy kiedykolwiek przyszło nam do głowy, by zjeść skorupkę…?

Czym są skorupki jajek, czyli jak to się zaczęło

Zanim powstały skorupki jakie dziś znamy, jaja praptaków i pragadów były stale narażone na zniszczenia. By je ochronić i nawodnić, samice musiały polegać na obecności wody. Rozwój skutkujący pojawieniem się skorupki sprawił, że zwierzęta te mogły składać jaja w nowych miejscach, które ostatecznie zasiedlały. Dzięki temu, mogły stać się stworzeniami lądowymi.

Skorupka jajka składa się z trzech warstw. Pierwsza to twarda, kredowa substancja, składająca się niemal wyłącznie z kryształów węglanu wapnia. To one tworzą krzywiznę kształtu skorupki. Co ciekawe, warstwa ta jest półprzepuszczalna. Pokrywa ją ok. 17 000 maleńkich otworów, przez które przechodzi powietrze i wilgoć. Posiada również bardzo cieniutką (najbardziej zewnętrzną powłokę) osłonkę, która zapobiega przedostawaniu się kurzu i bakterii.

Pozostałe warstwy jajka, to wewnętrzna i zewnętrzna błona. Obie składają się z białek (jednym z nich jest keratyna, która znajduje się m.in. w naszych włosach), są przezroczyste, mocne i elastyczne. Chronią żółtko przed najazdem bakterii.

Skorupki są kruche, jednak wytrzymałe na ściskanie. Można to sprawdzić, ściskając w dłoni niezarysowane jajko. Ustawione w odpowiedni sposób, powinno wytrzymać uciskowy ciężar małej osoby (!).

W skorupkach jaj znajduje się ten sam węglan wapnia, który stanowi główny składnik niektórych leków zobojętniających, stosowanych m.in. przy zgadze czy nadkwaśności żołądka.

Dlaczego warto jeść skorupki jaj?

Czym skorupki jaj mogą odwieść nas od zamiaru wyrzucenia ich?

  • Są naładowane wapniem

Jedna skorupka średniego jajka, zapewnia podwójną dzienną dawkę wapnia, dla dorosłej osoby. To czyni ją jedną z najlepszych źródeł tego pierwiastka.

Wapń jest niezbędnym dla wzrostu i budowy mocnych kości minerałem. Pomaga również regulować rytm serca i kontrolować poziom magnezu, fosforu oraz potasu we krwi, wspiera również funkcjonowanie mięśni. Niektóre badania wykazują, że wapń pochodzący ze skorupek jest bardziej korzystny niż ten z suplementów. Organizm bowiem przetwarza go wolniej, dzięki czemu ryzyko przedawkowania jest mniejsze.

  • Wzmacnia kości

Wapń znajdujący się w skorupkach zwrócił uwagę specjalistów zajmujących się osteoporozą. Odkryto, że znajdujące się w nich wapń, stront oraz fluor wpływają pozytywnie na metabolizm kości, a także stymulują wzrost chrząstki.

Badania kliniczne kobiet po menopauzie wykazują, że przyjmowanie proszku ze skorup jajek może zmniejszyć ból związany z osteoporozą oraz poprawić mobilność. Te same badania wykazały związek pomiędzy przyjmowanie proszku, a zatrzymaniem zwyrodnienia kości lub – w niektórych wypadkach – wzrostem całkowitej gęstości kości.

Inni badacze eksperymentują z wykorzystaniem białek skorupek jaj, jako naturalnego źródła węglanu wapnia do materiałów przeszczepu kostnego. Połączenie białka z hialuronianem, pozwala uzyskać ulepszony materiał dla inżynierii tkankowej. Dzięki podjętym wysiłkom, możliwe będzie pozyskanie tańszego i biodostępnego źródła wapnia, które będzie mogło zostać wykorzystane w odbudowie kości.

  • Chroni szkliwo zębów

Proszek ze skorupek jaj kurzych to kluczowy składnik badań stomatologicznych, które skupiają się na reminalizacji szkliwa w zębach. W badaniach opublikowanych na łamach Journal of Clinical & Diagnostic Research, opisano jak proszek ze skorupek zmieszano z roztworem gliceryny lub żelem etylocelulozowym demineralizowanymi chemicznie. Wyniki pokazały, że na uszkodzonych zębach tworzyło się nowe szkliwo. W badaniu ustalono również, że w porównaniu z innymi naturalnymi źródłami wapnia, proszek ze skorupek zawierał niższy poziom toksycznych substancji, jak: ołów, aluminium, kadm czy rtęć.

Ponadto, skorupki mogą zostać wykorzystane do produkcji wollastonitu, stosowanego w syntezie materiałów bioaktywnych, np. z zakresu protetyki.

  • Mają przeciwzapalne właściwości

W jednym z badań oceniano skuteczność stosowania błon skorupek jaj, jako alternatywy terapii zaburzeń tkanki łącznej stawów, np. zapalenia stawów, tocznia, dny moczanowej i bólu pleców. Zwykle w odpowiedzi na te stany stosuje się leki przeciwbólowe i przeciwzapalne, które mają jednak ograniczoną skuteczność, zwiększając przy tym ryzyko wystąpienia chorób serca i problemów żołądkowo-jelitowych.

Okazało się, że błona skorupek łagodzi ból i dyskomfort związany z zaburzeniem tkanki łącznej stawów, nie dają efektów ubocznych.

Co jeszcze?

To nie koniec możliwości, jakie dają nam skorupki jaj. W jaki jeszcze sposób możemy je wykorzystać?

  • Kompost

Skorupki jaj mogą być wartościowym dodatkiem do kompostu. Wapń (oraz inne minerały) rozpadają się w glebie, dostarczając jej bogatych składników odżywczych. Cały proces przyśpieszy wcześniejsze zgniecenie skorupek.

  • Do kawy…

Zasadowy odczyn skorupek sprawi, że kawa zyska łagodniejszy smak, bez goryczy. Niegotowaną skorupkę należy opłukać w gorącej wodzie, zgnieść i dodać do ziarenek na czas parzenia. Skorupka jednego jajka wystarczy na 4 filiżanki kawy. Jeśli przyjmujemy więcej gości (6-12), lepiej użyć skorupek z dwóch jaj.

  • … i płynu do naczyń

Pokruszone skorupki ubogacą łagodny płyn do naczyń o właściwości ścierne, bez chemicznych dodatków. Pokruszone skorupki będą szczególnie przydatne przy czyszczeniu trudno dostępnych miejsc, np. w termosach i wazonach. Wystarczy napełnić naczynie do połowy gorącą wodą, dodać płyn i pokruszone skorupki, zakryć i energicznie potrząsać.

  • Domowe spa

Czyste skorupki kruszymy moździerzem, wbijamy białko i nakładamy na twarz, omijając okolice oczu. Czekamy do wyschnięcia. Białka z jaj i skorupek poprawiają napięcie skóry i odmładzają ją, przede wszystkim dzięki zawartości kolagenu.

  • Wsparcie dla ogródka

Pomidory, bakłażany, papryka, krzewy różane czy jabłonki, uwielbiają wapń znajdujący się w skorupkach jaj. Co 2 tygodnie, dodawajmy pokruszone skorupki do gleby wokół podstaw roślin. Gotowe!

  • Na sadzonki

Skorupki jaj mogą stanowić idealne miejsce dla małych sadzonek warzyw i ziół. Opłukane kawałki skorupek umieszczamy w wytłaczance i wypełniamy dobrej jakości ziemią doniczkową. Wysypujemy nasionka i umieszczamy na słonecznym parapecie. Sadzonki wymieniamy co kilka dni.

Pojawienie się sadzonek i rozwinięcie pierwszych liści oznacza, że są gotowe by przesadzić je do doniczki lub ogródka. Należy oderwać dolną część skorupki i całość zasadzić.

  • Do karmy

Dodanie dokładnie pokruszonych skorupek do psiej lub ptasiej karmi, wzmocnić ich zęby, pazury i sierść/pióra. U ptaków dodatkowo wzmocni składane jaja.

Jak przygotować?

W jaki sposób spożywać skorupki jaj?

Najprostszym sposobem jest proszek. By go sporządzić:

  • dokładnie oczyszczamy skorupki, by uniknąć zakażeń bakteryjnych i salmonelli. Wystarczy włożyć je na kilka minut do wrzącej wody,
  • rozkładamy wyciągnięte z wody skorupki na blaszce, by swobodnie wyschły, najlepiej przez noc,
  • pieczemy w 120 stopniach Celsjusza, by dopełnić procesu suszenia,
  • rozdrabniamy skorupki, najlepiej przy pomocy młynka do kawy lub przypraw,
  • przechowujemy w szczelnym słoiku, w suchym i chłodnym miejscu. Proszek ten nie musi być trzymany w lodówce.

Gotowy proszek sprawdzi się jako dodatek do jogurtów, koktajli, a nawet masła orzechowego czy dżemu. W niektórych potrawach może być nieco wyczuwalna jego lekko ziarnista tekstura, ale nie dotyczy to raczej gęstych produktów czy wypieków.

Pół łyżeczki proszku dziennie dostarczy nam 400-500 mg biodostępnego wapnia.

Środki ostrożności

Należy dokładnie rozdrobnić skorupki, by uniknąć podrażnienia gardła i przełyku.

Jeśli skorupki zostaną odpowiednio przygotowane – przede wszystkim oczyszczone – ryzyko związane z ich spożywaniem jest niewielkie. To bardzo ważne, bowiem niedokładnie wysterylizowane skorupki mogą zawierać bakterie salmonelli.

Należy kontrolować podaż wapnia, ponieważ spożywanie skorupek jajka podniesie jego poziom. Może to prowadzić do nadmiaru tego pierwiastka w organizmie, który objawia się zwykle: nudnościami, wymiotami, zmęczeniem, zaburzeniami rytmu serca oraz niskim ciśnieniem krwi. Może to również skutkować powstaniem kamieni nerkowych. Ponieważ jednak wapń pochodzący z diety przetwarzany jest przez organizm wolniej, występowanie tych objawów w wyniku spożywania skorupek jaj jest mniej prawdopodobne.

Źródło:

https://draxe.com/eggshell/

 Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      5 komentarzy

      1. Senator 27 grudnia 2019 at 22:20- Odpowiedz

        Czyli jest szansa na odbudowę szkliwa uszkodzonego przez bruksizm?!

      2. Danuta 8 czerwca 2021 at 16:11- Odpowiedz

        Zmieliłam skorupki jaj przed wyparzeniem ( tylko je umyłam i wysuszyłam ) Jak mogę je jeszcze wysterylizować?

        • Akademia Długowieczności 8 czerwca 2021 at 16:30- Odpowiedz

          Proszę umieścić skorupki w piekarniku na 15 minut w temperaturze 160 stopni.

      3. Danuta 8 czerwca 2021 at 16:45- Odpowiedz

        Dziękuję bardzo 🙂

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.