czosnek

Czosnek – podstawowe informacje

Obraz energetyczny czosnku:

  • Smak: ostry – aromatyczny
  • Termika: rozgrzewająca do gorącej, w zależności od sposobu przygotowania (smażenie)
  • Obiegi energetyczne: Płuca, Jelito Grube, Pęcherzyk Żółciowy
  • Działanie: przekształca Wilgoć, usuwa Zimny Śluz, zabija pasożyty

Wskazania: nagromadzenie Zimnego Śluzu w Płucach: kaszel, astma z białą wydzieliną, syndrom Meniere’a (Śledziona atakuje Pęcherzyk Żółciowy), depresja (Tan zamyka Kanały Serca), brak odporności, podatność na przeziębienia (niedobór Yang i Qi), wtórna Gorąca Wilgoć w Yang Ming względnie biegunki, stagnacja pożywienia i obecność pasożytów.

Przeciwwskazania: niedobór Yin Płuc z Pustym Gorącem i Gorąco Krwi, Gorąca Wilgoć w Pęcherzyku Żółciowym, Gorąco i odwrotny kierunek Qi, Gorąco i Gorąca Wilgoć w Dai Mai (dolegliwości odcinka lędźwiowego kręgosłupa), ostre zapalenie zatok i zapalenie błony śluzowej nosa (Śluz z Gorącem w Yang Ming i Shao Yang), jaskra, migrena (obejmująca jedną część głowy) itd.

Cudowne właściwości przyprawowe czosnku są obecnie wykorzystywane jako wsparcie organizmu w walce z wieloma chorobami, przede wszystkim w dolegliwościach płucnych takich jak astma, zapalenie oskrzeli, gruźlica, krztusiec, grypa, rozedma płuc itd. Czosnek jest również stosowany przy nadciśnieniu, miażdżycy, reumatyzmie, dnie moczanowej, występowaniu kamieni moczowych i żółciowych, biegunkach, czerwonce, pasożytach jelitowych oraz zapobiegawczo przy nowotworze.

Działanie czosnku

Czosnek działa wysuszająco, rozluźnia śluz (Zimny Śluz) i porusza Qi w klatce piersiowej. Ta przyprawa sprawdza się bardzo dobrze przy zimnej i wilgotnej konstytucji, w przypadku wegetarian i osób jedzących tylko surowe produkty. Jego ostra, aromatyczna i rozgrzewająca termika rozprasza Zewnętrzną Wilgoć (Wei Shi), osusza Wewnętrzną Wilgoć jak też rozprasza zastój Zimnego Śluzu w Górnym Ogrzewaczu. Działanie czosnku jako przyprawy obniżającej ciśnienie tętnicze pozostaje dla mnie zagadką i nigdy też nie zostało dowiedzione naukowo. Nadciśnienie tętnicze ma w TCM różne przyczyny. Jedną z najbardziej znanych jest nadmiar w Shao Yang (stres).

Odwrócony kierunek przepływu Qi Pęcherzyka Żółciowego, wspomagany przez ostrą naturę i gorącą termikę czosnku wystarcza, by wywołać nadciśnienie o jednostronnej patologii. Czosnek podrażnia Pęcherzyk Żółciowy i może wywołać powstanie Gorąca oraz Gorącego Śluzu (typ pitta w Ayurwedzie). Odwrócony kierunek przepływu Qi Pęcherzyka Żółciowego nasilony jest w przypadku wysuszenia Yin Płuc, Gorąca Krwi i rozgrzania Jelita Grubego (Wu Xing > cykl kontrolny). Dwie trzecie moich pacjentów z nadciśnieniem tętniczym je za dużo czosnku!

Obojętnie, czy gotowany czy spożywany na surowo – jego rozgrzewająca natura pozostaje taka sama. W postaci smażonej czosnek jest najgorzej tolerowany w przypadku Gorącego Śluzu w Pęcherzyku Żółciowym i obecności kamieni żółciowych. Ten sposób przygotowania może wywołać nawet kolki. Spożywany na surowo atakuje śluzówki, może uszkadzać Yin oraz oczy (jaskra). Natomiast przyprawa ta potrafi przekształcić Zimny Śluz w Górnym Ogrzewaczu i unicestwić pasożyty jelitowe. Czosnek zaprawiony w alkoholu wspomaga krążenie Qi i Krwi (w Górnym Ogrzewaczu oraz w obszarze głowy), pobudza również wznoszący ruch Qi Pęcherzyka Żółciowego w kierunku głowy i może w przypadku Gorąca i Gorącego Śluzu w Pęcherzyku Żółciowym wywołać migrenę i nadciśnienie. Zaprawiony w occie porusza zastój Krwi w Dolnym Ogrzewaczu – jest jednakże niebezpieczny w przypadku Gorąca Krwi (atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, nadmierna miesiączka).

Ponadto czosnek może prowadzić do sztywnienia mięśni karku (PŻ 21) i do rwy kulszowej. (Gorąco w Dai Mai – zwyrodnienie stawu biodrowego). Czosnek jest trucizną dla Pęcherzyka Żółciowego (kolki) przede wszystkim w postaci surowej i smażonej. W tybetańskiej tradycji tantrycznej czosnek jest zabroniony. Przez Płuca czosnek wchodzi do Nadis (subtelne kanały „Tsa“). Jego działanie drażniące libido jest z pewnością powodem, dla którego zabrania się spożywania tej przyprawy w klasztorach w Tybecie (podobnie jak u Hildegardy z Bingen).

Kto więc może jeść czosnek? Przede wszystkim w małych ilościach zalecany jest osobom o słabym Yang, dla konstytucji zimnych i wilgotnych można go stosować bez jakichkolwiek obaw.

Łączenie czosnku z innymi produktami:

Ostra i rozgrzewająca natura czosnku kontrolowana i łagodzona jest przez jogurt (tzaziki w Turcji lub Raita w Indiach) i jego kwaśno-chłodne właściwości. Dodanie czosnku do dresingu wyrównuje zimną termikę sałaty, pomidorów i ogórków. Czosnek polecany jest dla wegetarian, osób odżywiających się produktami surowymi, a przede wszystkim zaleca się go osobom, które jedzą za dużo sera wytwarzając w ten sposób Zimny Śluz w warstwie Krwi.

Różne sposoby przyrządzania czosnku

  1. Smażony w oleju > słodki i ostry, termicznie gorący. Ten sposób przygotowania ogrzewa Yang w Yang Ming i Tai Yin, wytwarza jednak w przypadku „przedawkowania” Śluz i Gorąco. W przypadku obecności Wilgoci i Śluzu w Yang odradza się spożywanie tak przyrządzonego czosnku.
  2. Smażony w smalcu wieprzowym lub przyrządzony z mięsem wieprzowym > słodki i ostry, termicznie gorący > wytwarza Śluz i Gorąco oraz TAN > atakuje naczynia i Pęcherzyk Żółciowy > tworzenie się kamieni, nadciśnienia i nowotworów. Połączenie białka i resztek tłuszczów z udziałem soli i czosnku należy traktować jako zagrożenie dla zdrowia. Pacjenci, którzy odżywiają się w ten sposób, mają skłonności do alkoholizmu i agresji.
  3. Gotowany w wodzie i wywarze warzywnym > słodki i ogrzewający > wzmacnia Yang w Tai Yang, pobudza wchłanianie, wspomaga trawienie. Jest to najmniej obciążające przygotowanie czosnku i zimą można je stosować przy przeziębieniach.
  4. Marynowany w oleju z serem > ser owczy > wytwarza również Śluz i Gorąco przede wszystkim w Xue Fen (warstwa Krwi) > zagęszczenie Krwi > zaburzenia ukrwienia i wypryski skórne > łuszczyca, czyraki, sącząca egzema.
  5. Marynowany w occie > ocet = kwaśny i ciepły, smak Drewna wzgl. Wątroby = Jue Yin > ten sposób przygotowania pobudza krążenie, przede wszystkim w Dolnym Ogrzewaczu > dobry w leczeniu miesiączek ze skrzepami krwi (zaburzenia miesiączkowania wywołane Zimnem). Podobnież w leczeniu chronicznych migren wywołanych obecnością Zimnego Śluzu w wyniku spożywania produktów mlecznych lub kawy z mlekiem. Ten sposób przyrządzenia prowadzi bezpośrednio do powstania Gorąca Krwi. Stąd przeciwwskazanie w przypadku dolegliwości dermatologicznych jak atopowe zapalenie skóry, trądzik lub łuszczyca.
  6. Czosnek marynowany w wódce > wódka jest ostra i termicznie gorąca > zaprawianie w alkoholu zalecane jest przede wszystkim przy leczeniu dolegliwości Górnego Ogrzewacza (Centralny Układ Nerwowy, narządy zmysłów, serce, naczynia i Płuca). W tym przypadku działa on unosząco, rozpuszczająco, rozpraszająco, poruszająco na Qi i Krew. W medycynie ludowej stosowany jest w leczeniu nadciśnienia.

Myślę, że czosnek nadaje się do leczenia formy nadciśnienia wywołanej Zimnem (Prawdziwe Zimno / Fałszywe Gorąco = Ogień Yin), natomiast nie w przypadku nadciśnienia wywołanego Gorącem, Ogniem, Gorącym Śluzem, Pustym Gorącem i Tan Re. Z moich osobistych obserwacji zinterpretowałbym czosnek w sposób następujący. Energetyczny obraz czosnku: niedobór Yang w Tai Yin > nagromadzenie Wilgoci i Zimnego Śluzu w Płucach > Wilgoć i Zimny Śluz w Shao Yang > Tan (Serce) > wtórny zastój Qi w klatce piersiowej (Serce, Płuca i Centralny układ Nerwowy).

Domyślam się, że zasmucam wielu z Was w tej chwili, ale uzupełnienie fitoterapii o zalecenia dietetyczne jest niezbędne.

I jeszcze jedna informacja:
Czosnek = Pęcherzyk Żółciowy Cebula = Jelito Grube Por = Nerki Szczypior = Serce, Jelito Cienkie Koper = Xue Fen > warstwa Krwi i Serce Cebula dymka = Żołądek i Płuca
Te wspaniałe warzywa należy usunąć z codziennej diety w przypadku Ognia, Gorącego Śluzu, Gorąca Krwi i Pustego Gorąca.

Autor: Claude Diolosa, tłumaczenie: Anna Kremnicka

Powrót do listy wykładów >

Brak komentarzy
Napisz komentarz