19 grudnia, 2018

Cynamonowa nuta dla zdrowia.

Jak odkryli naukowcy, cynamon zajmuje 1. z 26 miejsc wśród przypraw najbogatszych w antyoksydanty. Wykazuje ponadto właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybiczne i wspomagające walkę z cukrzycą. Stosowany od tysięcy lat w medycynie naturalnej, jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchniach całego świata.

Szczypta wiedzy

Cynamon towarzyszy ludzkości od czasów starożytnego Egiptu. Uważany był za bardzo cenną i szlachetną przyprawę, a jego ceny osiągały zawrotne wysokości. Jako podarunek dla monarchy był wyrazem oddania. Zapiski o cynamonie znalazły się również w Biblii.

Rozwijająca się wiedza pozwoliła nam dowiedzieć się więcej na temat właściwości tej przyprawy, choć jak wykazują dowody, o większości z nich ludność wiedziała już od wieków.

Dostępny dziś cynamon powstaje poprzez wycięcie łodyg cynamonowca i usunięcie wewnętrznej kory, która zwija się w znane nam cynamonowe laski. Te są następnie mielone, w efekcie czego otrzymujemy używany na całym świecie proszek. Zawartość olejku cynamonowego odpowiedzialna jest za znany nam, bardzo wyraźny aromat.

Kora cynamonowca zawiera specjalne związki o prozdrowotnych właściwościach, m.in.: aldehyd cynamonowy, kwas cynamonowy i cynamonian. Jednak zarówno kora, jak i olejki czy proszek przysłużą się naszemu zdrowiu. Cynamonowy ekstrakt zaś pełen jest związków fenolowych, flawonoidów i przeciwutleniaczy. Wszystko to sprawia, że cynamon jest jedną z najbardziej korzystnych dla zdrowia przypraw, wykazującą przeciwutelniające, przeciwzapalne, przeciwcukrzycowe, przeciwdrobnoustrojowe i zwiększające odporność właściwości, chroniącą również potencjalnie przed rakiem i chorobami serca.

Rodzaje cynamonu

Cynamonowce uprawia się na całym świecie, a do tej pory zidentyfikowano niemal 250 gatunków cynamonu. Stosuje się jednak przede wszystkim dwa cynamon cejloński (prawdziwy) i cynamon kasja (chiński), który jest stosowany powszechniej. Oba mają charakterystyczny, korzenny smak oraz zapach, które wynikają z obecności aldehydu cynamonowego.

Cynamon cejloński pochodzi z drzew porastających obszary Sri Lanki i Tajlandii. Występują rzadziej, dlatego też ten gatunek przyprawy jest droższy i trudniej dostępny. Cynamon kasja powstaje z drzew uprawianych w Chinach (stąd jego nazwa – chiński), jest tańszy i łatwiej dostępny, niestety ma też gorszą jakość.

Do tej pory cynamon kasja został zbadany dokładniej, niż cejloński. Naukowcy uważają jednak, że ten drugi może mieć więcej prozdrowotnych właściwości. Zawiera również mniej kumaryny, która może być potencjalnie szkodliwa dla wątroby, kiedy spożywana jest w dużych ilościach. Uważa się, że dlatego cynamon cejloński nadaje się bardziej do produkcji skoncentrowanych ekstraktów.

Smak obu gatunków cynamonu też się nieco różni. Cejloński wyróżnia lżejszy, bardziej cytrusowy, kasja zaś głębszy i bardziej pikantny. W większości wypadków jednak, oba mogą być stosowane wymiennie.

Choć uważa się, że cynamon cejloński jest silniejszy, oba gatunki wykazują prozdrowotne właściwości. Wyróżnia się również cynamon indonezyjski, wietnamski oraz indyjski.

Cynamon w medycynach wschodu

Według podejścia ajurwedyjskiego, cynamon to rozgrzewająca przyprawa która pomaga zwiększyć biodostępność i wchłanianie innych przypraw. Ma kontrolować poziom glukozy we krwi i pomagać w odtruwaniu oraz oczyszczaniu wątroby. Stymuluje trawienie i krążenie, wspiera budowanie energii, dzięki czemu poprawia ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie.

W Tradycyjnej Chińskiej Medycynie cynamon bywa wykorzystany wraz z innymi przyprawami i ziołami, do sporządzenia naparów ułatwiających zdrowienie. Wspiera zdrowe serce, płuca i pęcherz. Uważa się również, że łagodzi ból, ułatwia trawienie i sprzyja prawidłowemu krążeniu.

Prozdrowotne właściwości cynamonu

Czym może urzec nas cynamon?

  • Ma bardzo dużo przeciwutleniaczy

Naukowcy zidentyfikowali co najmniej 41 ochronnych związków które występują w cynamonie. Poddany skali ORAC (służącej do pomiaru stężenia antyoksydantów w produktach spożywczych), zajmuje 7. miejsce wśród wszystkich produktów spożywczych, ziół i przypraw. W przytoczonym na początku artykułu badaniu, porównującym aktywność przeciwutleniającą 26 przypraw, wyprzedził m.in.: czosnek, tymianek, rozmaryn i oregano, zajmując 1. miejsce.

Zawarte w cynamonie przeciwutleniacze (w tym polifenole, kwas fenolowy i flawonoidy) pomagają zwalczyć stres oksydacyjny i zapobiegać przewlekłym chorobom. Mogą również ograniczyć nagromadzanie tlenku azotu we krwi i zapobiegać peroksydacji (utlenianiu) tłuszczu, co z kolei może zwiększać ryzyko chorób mózgu, nowotworów, chorób serca i wielu innych chorób przewlekłych.

  • Łagodzi stany zapalne

Znajdujące się w cynamonie antyoksydanty mogą złagodzić stany zapalne, co zmniejsza ryzyko powstałych w jego wyniku chorób.

Dzięki zmniejszaniu obrzęku i zapobieganiu stanom zapalnym, może być również skutecznym narzędziem do walki z bólem. Jak pokazują badania, cynamon pomaga zmniejszyć bóle mięśni, bóle menstruacyjne, złagodzić reakcje alergiczne i objawy bólowe związane z wiekiem.

  • Dba o zdrowie serca

Badania nad cynamonem ujawniają, że posiada on zdolność do poprawy zdrowia serca. Wykazano, że redukuje takie czynniki ryzyka jak: wysoki cholesterol, poziom trójglicerydów oraz ciśnienia krwi. Dzięki temu pomaga utrzymać zdrowe i silne serce, a także zapobiegać udarom mózgu.

Zaobserwowano ponadto, że cynamon wspiera krzepnięcie krwi, pomagając tworzyć skrzepy i zatrzymać nadmierne krwawienie. Zwiększa również krążenie i usprawnia naprawę tkanek, co może być szczególnie ważne w regeneracji tkanki serca, pomoże bowiem w walce z zawałami, chorobami serca i udarem.

  • Stabilizuje poziom cukru we krwi

Cynamon to bardzo ważna przyprawa dla diabetyków, ponieważ wykazuje właściwości przeciwcukrzycowe. Nie tylko obniża poziom glukozy we krwi, ale też poprawia wrażliwość na insulinę, która pomaga transportować cukier z krwi do tkanek.

Ponadto, cynamon może pomóc blokować aktywność niektórych enzymów trawiennych, by spowolnić wchłanianie cukru po posiłku zawierającym dużo węglowodanów. Wiele badań wykazało, że pacjenci z cukrzyca typu 2 mogą odczuwać znaczny i pozytywny wpływ ekstraktu cynamonowego na markery glukozy.

  • Wspiera pracę mózgu

Jak pokazują badania, cynamon może poprawić pracę mózgu i pomóc przeciwdziałać rozwojowi chorób neurodegeneracyjnych, jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Badania in vitro ujawniają, że przyprawa ta pomaga blokować nabudowanie w mózgu białka związanego z rozwojem choroby Alzheimera. Jak wykazano również, chroni neurony przed stresem oksydacyjnym, co zmniejsza ryzyko uszkodzenia komórek w modelach zwierzęcych, pomagając zachować prawidłowe funkcjonowanie mózgu i zdolności poznawcze.

  • Pomaga w ochronie przeciwnowotworowej

Dzięki swoim właściwościom przeciwutleniającym, cynamon może chronić przed uszkodzeniem DNA, mutacją komórek i wzrostem zmian nowotworowych. Badania wykazały, że zawarty w przyprawie aldehyd cynamonowy może hamować wzrost guza i chronić DNA przed uszkodzeniem, a także zabijać komórki rakowe.

Badania wykazują również, że cynamon może poprawić zdrowie okrężnicy, zmniejszając ryzyko raka. Obecnie trwają badania nad potencjałem przeciwnowotworowym cynamonu i ewentualnym wykorzystaniem suplementów cynamonowych, przez pacjentów znajdujących się w grupie ryzyka.

  • Walczy z infekcjami i wirusami

Cynamon posiada właściwości przeciwdrobnoustrojowe, antybiotyczne, przeciwgrzybiczne i przeciwwirusowe, eteryczny olejek cynamonowy zaś zawiera silne związki wzmacniające odporność. Dlatego od setek lat cynamon stosowany jest w wielu kulturach, jako naturalny środek zwalczający szkodliwe infekcje i wirusy. Szczególnie przydatny okazać może się olejek cynamonowy, który chroni nas przed bateriami powodującymi przeziębienie, anginę czy zapalenie płuc.

  • Pomaga dbać o higienę jamy ustnej

Jak wykazują badania, cynamon może chronić przed niektórymi szczepami bakterii, powodującymi: nieświeży oddech, próchnicę, ubytki i infekcje jamy ustnej. Olejki eteryczne znajdujące się w cynamonie mają silne właściwości antybakteryjne i mogą być stosowane jak składnik naturalnego i skutecznego płynu do płukania jamy ustnej.

Cynamon – podobnie jak mięta pieprzowa – odświeża oddech, może więc być stosowany w gumach do żucia. Usuwając bakterie jamy ustnej zwalcza nieświeży oddech, bez wprowadzania do organizmu substancji chemicznych. Tradycyjnie cynamon stosowany był jako środek do pielęgnacji zębów, naturalne remedium na bóle zębów, owrzodzenia i inne dolegliwości jamy ustnej.

  • Pomaga zapobiegać grzybicy

Dzięki swoim silnym właściwościom przeciwgrzybicznym, cynamon może być skuteczny w zabieganiu i walce z przerostem Candida albicans w przewodzie pokarmowym. Jak wykazano, cynamon zmniejsza ilość drożdżaków powodujących ten stan i mogących wywołać wiele problemów trawiennych i autoimmunologicznych.

Poza tym, cynamon pomaga regulować poziom glukozy we krwi. Dieta obfita w cukry może wiązać się ze zwiększonym ryzykiem grzybicy.

  • Wspiera piękną skórę

Antybiotyczne i przeciwdrobnoustrojowe właściwości cynamonu, pomagają chronić skórę przed podrażnieniami, wysypkami, infekcjami i reakcjami alergicznymi. Zastosowanie bezpośrednio na skórę olejku cynamonowego może pomóc zmniejszyć stan zapalny, obrzęk, ból i zaczerwienienie.

Stosowanie cynamonu w duecie z miodem, może poprawić zdrowie skóry i wspomóc walkę z trądzikiem, trądzikiem różowatym i alergiami skórnymi.

  • Łagodzi objawy alergii

Cynamon wykazuje właściwości zmniejszające objawy alergii, jako że w modelu zwierzęcym łagodzi stan zapalny i zwalcza reakcje histaminowe.

  • Wzbogaca desery

Dodawanie cynamonu do dań i deserów nada im charakterystycznego smaku, dzięki któremu nie będziemy czuć potrzeby dodawania do nich dużej ilości cukru. Dzięki temu nasze posiłki zyskają niższy indeks glikemiczny.

Z powodu działania spowalniającego wchłanianie cukru, stabilizuje jego poziom we krwi i pomaga ograniczyć apetyt. Nie zawiera cukrów dodanych, ma niewiele kalorii ale dużo składników odżywczych. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do gorących napojów, jogurtów, owoców, wypieków czy owsianki. Nie tylko zmniejszy spożycie cukru i dodatkowe kalorie, ale też pomoże w utracie wagi i zwalczaniu grzybicy, cukrzycy oraz wyczerpania.

  • Ma działanie konserwujące

Co ciekawe, cynamon może być stosowany do konserwowania żywności. Ma antybakteryjne i przeciwutleniające działanie, może być więc alternatywą dla sztucznych i chemicznych konserwantów.

Jako donoszą niedawne badania, pokryta ekstraktem z liści cynamonu pektyna owocowa pozostała dłużej świeża. Cynamon wykazuje również właściwości hamujące aktywność tyrozynazy, dzięki czemu owoce i warzywa pozostają dłużej świeże.

Co jeszcze znajdziemy w cynamonie?

Już pół łyżeczki cynamonu dziennie może wpłynąć pozytywnie na poziom glukozy we krwi, trawienie czy odporność. Większe dawki mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób serca, cukrzycy, nowotworów i chorób neurodegeneracyjnych.

Jedna łyżka cynamonu w proszku zawiera:

  • 19 kalorii,
  • 6,2 g węglowodanów,
  • 0,3 g białka,
  • 0,1 g tłuszczu,
  • 4,1 g błonnika,
  • 1,4 mg manganu (68% zalecanego dziennego spożycia),
  • 77,7 mg wapnia (8% zds),
  • 0,6 mg żelaza (4% zds),
  • 2,4 µg witaminy K (3% zds).

Poza tym, każda porcja cynamonu zawiera niewielką ilość witaminy E, B3 (niacyny), B6, magnezu, potasu, cynku i miedzi.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Cynamon stosowany z umiarem jest bezpieczny i niesie za sobą minimalne ryzyko wystąpienia działań niepożądanych. Jednak duże jego ilości – a dotyczy to szczególnie cynamonu kasja – mogą dawać efekty uboczne. Wynika to z obecności kumaryny, która w dużych ilościach uszkadza wątrobę. Nadmierne spożycie kumaryny wiązane jest również ze zwiększonym ryzykiem rozwoju nowotworu. Pod tym względem bezpieczniejszy w dużych ilościach będzie cynamon cejloński, który zawiera jedynie śladowe ilości kumaryny.

Z uwagi na swoje przeciwcukrzycowe właściwości, cynamon może przyczyniać się do niskiego poziomu glukozy we krwi. Dotyczy to szczególnie sytuacji, w której przyjmuje również leki obniżającej poziom cukru.

U niektórych osób spożywanie cynamonu może wiązać się z problemami z oddychaniem i owrzodzeniem jamy ustnej.

Suplementy cynamonowe oraz olejki mogą zakłócać działanie niektórych leków i powodować schorzenia, szczególnie stosowane w dużych ilościach. Przed rozpoczęciem stosowania któregokolwiek, należy skonsultować się z lekarzem.

Zbyt duża ilość suplementów cynamonowych może być szczególnie niebezpieczna dla:

  • kobiet w ciąży,
  • kobiet karmiących piersią,
  • diabetyków,
  • osób z chorobami wątroby,
  • pacjentów po operacji.

Należy zawsze stosować się do zaleceń dotyczących stosowania ekstraktów z cynamonu (i innych ziołowych ekstraktów) i nie przekraczać zalecanej dawki bez konsultacji z lekarzem.

Przed zastosowaniem olejku z cynamonu należy wypróbować go na niewielkim kawałku skóry, by upewnić się czy nie doświadczamy reakcji alergicznych.

Źródło:

https://draxe.com/health-benefits-cinnamon/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.