24 czerwca, 2018

Co wiemy na temat chromu?

Chrom to pierwiastek chemiczny i metal przejściowy, będący jednocześnie minerałem śladowym. Choć w niewielkich ilościach, jest nam niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania. Wśród jego najbardziej znanych właściwości wymienia się: kontrolę poziom cukru we krwi (poprzez działanie w szlakach sygnalizacji insulinowej) i cukrzycy, wagi, zdrowia serca i mózgu. Badania pokazują również, że chrom może pomóc uchronić chromosomy DNA przed uszkodzeniem. Oznacza to, że potrafi zatrzymać mutację komórkową, mogącą prowadzić do różnych chorób przewlekłych. Poprawia zdrowie układu sercowo-naczyniowego, ze względu na jego rolę w metabolizowaniu tłuszczów, a także białek, węglowodanów i innych składników odżywczych. Chrom łączony jest również z długowiecznością.

Według amerykańskiego National Institute of Health istnieją dwa rodzaje chromu:

  • trójwartościowy, uważany za aktywny biologicznie, znaleźć możemy go w żywności,
  • sześciowartościowy, uważany za toksyczny dla ludzi, stosowany w przemyśle, nie jest przeznaczony do celów spożywczych.

Chrom znajdziemy w: drożdżach piwnych, warzywach (np. ziemniakach), produktach pełnoziarnistych i niektórych mięsach. Dieta to dla nas jego główne źródło. Przechowywany jest on w glebie i skałach, skąd przenika do roślin, a także (w mniejszej ilości) do wody pitnej. Część potrzebnych nam zasobów chromu możemy pozyskać więc pijąc wodę z kranu. Uważa się również, że podobnie działa gotowanie w naczyniach ze stali nierdzewnej.

Prozdrowotne właściwości chromu

Dlaczego potrzebny jest nam chrom?

  • Pomaga kontrolować poziom cukru we krwi

Chrom może pomóc insulinie w jej działalności. Kontroluje ona poziom cukru we krwi i pomaga dostarczać do komórek glukozę, w których wykorzystywana jest do pozyskiwania energii. Chrom wspiera też zdrowy metabolizm i magazynowanie składników odżywczych w organizmie, ponieważ usprawnia wchłanianie i dystrybucję składników odżywczych z: węglowodanów, tłuszczów i białek pochodzących z jedzenia.

Stwierdzono na przykład, że drożdże piwne – jedno z najlepszych źródłem chromu – wspomagają metabolizm glukozy we krwi, co jest bardzo przydatne w przypadku nietolerancji glukozy, insulinooporności i przy stanach przedcukrzycowych.

Jedno z badań przeprowadzone przez amerykańskie Human Nutrition Research Center U.S. Department of Agriculture, skupiło się na pacjentach z cukrzycą typu 2. Ochotnicy podzieleni zostali na dwie grupy – tę przyjmującą placebo i tę, która przyjmowała chrom. Obie stosowały go przez 4 miesiące. W tym czasie pacjenci przyjmowali standardowo stosowane leki i nie zmieniali nawyków żywieniowych. Okazało się, że poziom insuliny i cholesterolu uległy znacznemu obniżeniu, w grupie przyjmującej chrom (w porównaniu do placebo).

Badania dają jednak niejednoznaczne wyniki, jeśli chodzi o skuteczność chromu w zapobieganiu cukrzycy. Wiele z nich wykazuje korzystne efekty w kontrolowaniu poziomu cukru, jednak inne nie wykazują takiej zależności.

  • Pomaga obniżyć cholesterol

Chrom potrzebny jest do prawidłowego metabolizowania tłuszczów, w tym cholesterolu. Badania wykazują istnienie związku pomiędzy większym spożyciem chromu, a zdrowszymi tętnicami i poziomem cholesterolu we krwi. Niektóre z nich wykazały nawet, że osoby umierające z powodu chorób serca mają zwykle niższy poziom chromu we krwi, w chwili śmierci.

Naukowcy z Department of Medical Education of Mercy Hospital and Medical Center testowali efekt przyjmowania chromu przez osoby dorosłe, przez 42 dni. U osób go stosujących zaobserwowano obniżenie poziomu złego i całkowitego cholesterolu.

  • Wspomaga walkę z nadwagą

Choć dokładny mechanizm wpływania chromu na głód i masę ciała nie jest znany, niektóre badania wykazują że większe spożycie chromu wiąże się ze zmniejszeniem tkanki tłuszczowej i poprawą kontroli jedzenia.

W jednym z badań przeprowadzonym przez Biomedical Research Center na Louisiana State University wykazano, że suplementy chromu pomogły w zmianie częstości jedzenia u zdrowych kobiet z nadwagą, które zgłaszały głód węglowodanowy. W porównaniu do grupy przyjmującej placebo, na przestrzeni 8 tygodni grupa przyjmująca 100 mg chromu dziennie doświadczyła zmniejszenia poziomu głodu i ilości spożywanego jedzenia, apetytu na tłuszcz, a także niewielkiego spadku masy ciała.

  • Wspiera zdrowie mózgu

Ostatnie badania podkreślają rolę zdrowej insuliny, w utrzymaniu zdrowego mózgu i prawidłowych funkcji poznawczych w starszym wieku. Ponieważ chrom wpływa na poziom glukozy i wrażliwość na insulinę, może wpływać korzystnie na funkcje mózgu, redukując zmiany powstające w mózgu w związku z wiekiem.

Szczególnie dotyczy to funkcji podwzgórza. To centralna część autonomicznego układu nerwowego, pomagająca kontrolować temperaturę ciała, pragnienie, głód, sen i emocjonalną aktywność. Badania sugerują, że chrom może pomóc utrzymać podwzgórze w stanie odpowiadającym młodemu organizmowi, poprawiać apetyt u osób starszych, a nawet zapobiegać zmianom w obrębie neuronów mózgowych, wynikających z wieku.  Z dobrodziejstw chromu skorzystają też szyszynka i grasica.

  • Pomaga uporać się z problemami skórnymi

Gwałtowne zmiany stężenia cukru we krwi mogą powodować trądzik i inne problemy ze skórą. Chrom, ze względu na swoje właściwości równoważące poziom glukozy, może temu zapobiec. Warto więc stawiać na produkty bogate w chrom (jak brokuły), które zawierają też zwykle inne ważne składniki odżywcze i antyoksydanty. Wszystko to wspiera zdrowy wygląd skóry, wspomagając walkę z trądzikiem i objawami starzenia.

  • Dba o odpowiedni poziom energii

Osoby aktywne powinny szczególnie zadbać o odpowiedni poziom takich pierwiastków, jak: chrom, wapń czy magnez. Są one niezbędne dla zapewnienia zdolności wykorzystywania kalorii, mięśni, a także dla poprawy wydajności pracy.

Szczególnie w sytuacjach, w których staramy się zrzucić kilogramy poprzez ćwiczenia i zmniejszenie ilości jedzenia, ważne by upewnić się że nasza dieta bogata jest w chrom. Pomoże to zachować silny metabolizm. Ponadto, podczas wysiłku tracimy dużo tego pierwiastka, który wydalany jest w potem i moczem.

  • Pomaga zachować zdrowe oczy

Chrom może pomóc ochronić nas przed chorobami oczu związanymi z wiekiem, takimi jak jaskra. Często związana jest ona z cukrzycą, a wywołana jest nagromadzeniem się płynu w oku, który uciska boleśnie na delikatny nerw wzrokowy, siatkówkę i soczewkę oka. Ostatecznie może to doprowadzić do całkowitej utraty wzroku. Chrom może obniżyć ryzyko wystąpienia cukrzycy i powiązanych z nią zaburzeń wzroku, dzięki zdolności do kontrolowania stężenia glukozy we krwi.

  • Chroni kości przed złamaniami i osteoporozą

Dzięki temu, że chrom spowalnia utratę wapnia, może zapobiegać utracie masy kostnej i zaburzeniom z nią związanym, szczególnie u starszych kobiet. Jest więc naturalnym środkiem przeciw osteoporozie.

Gdzie szukać chromu?

Najlepsze spożywcze źródło chromu jest trudne do określenia, ponieważ jego ilość w danym produkcie zależy m.in. od miejsca uprawy. Gleba ma bowiem wiele wspólnego z obecnością chromu.

Innymi naturalnymi czynnikami wpływającymi na stężenie chromu w żywności, są: pora roku w której rośliny były uprawiane, ich gatunek, moment zbioru i czas jaki od niego minął. Oczywiście wpływ ma też zanieczyszczenie środowiska. Chrom może dostać się również do jedzenia, kiedy przeniknie podczas gotowania z naczyń wykonanych ze stali nierdzewnej lub niklu.

Uważa się, że 12 najlepszymi źródłami chromu będą:

  • brokuły: 1 szklanka ugotowanego warzywa zawiera 22 mikrogramy (88% zalecanego dziennego spożycia),
  • winogrona/prawdziwy sok winogronowy (niesłodzony): 1 szklanka soku to 8 mikrogramów (32% zds),
  • ziemniaki: 1 szklanka zawiera 3 mikrogramy (12% zds),
  • czosnek: 1 łyżeczka to 3 mikrogramy (12% zds),
  • bazylia: 1 łyżka stołowa to 2 mikrogramy (8% zds),
  • pomarańcze/prawdziwy sok pomarańczowy (niesłodzony): 1 szklanka zawiera 2 mikrogramy (8% zds),
  • indyk: ok. 250 g zawiera ok. 2 mikrogramów (8% zds),
  • czerwone wino: ok. 150 ml to ok. 1-13 mikrograma (w zależności od gatunku),
  • jabłka: 1 średni owoc zawiera 1 mikrogram (4% zds),
  • banany: 1 średni banan zawiera 1 mikrogram (4% zds).

Zalecane dzienne dawki i objawy niedoboru

Rekomendowane codzienne spożycie chromu różni się oczywiście, w zależności od indywidualnych predyspozycji, np.: wagi, obecnego stanu zdrowia czy aktywności fizycznej.

Jeśli przyjmiemy za wyznacznik wiek i płeć, rysuje się to następująco:

  • niemowlęta 0-6 miesięcy: 0,2 mikrograma,
  • niemowlęta w wieku 7-12 miesięcy: 5,5 mikrograma,
  • dzieci w wieku 1-3 lat: 11 mikrogramów,
  • 4-8 lat: 15 mikrogramów,
  • 9-13 lat: 21 mikrogramów dla dziewczynek i 25 mikrogramów dla chłopców,
  • młodzież w wieku 14-18 lat: 24 mikrogramy dla dziewcząt i 35 mikrogramów dla chłopców,
  • dorośli w wieku 19-50: 25 mikrogramów dla kobiet i 35 mikrogramów dla mężczyzn,
  • kobiety w ciąży: 30 mikrogramów,
  • kobiety karmiące piersią: 35 mikrogramów.

Niektórzy specjaliści od zdrowia zalecają, by przyjmować więcej chromu dla usprawnienia kontroli poziomu cukru we krwi, szczególnie u osób z łagodną lub ostrą insulino opornością, bądź cukrzycą. W takich wypadkach zaleca się przyjmowanie 200 mikrogramów dziennie. Osobom z cukrzycą typu 2 lub zespołem metabolicznym, rekomenduje się przyjmowanie dawek od 100 mikrogramów w wzwyż.

Do objawów niedoboru chromu należą:

  • słaba kontrola poziomu glukozy we krwi,
  • nasilenie objawów osłabienia kośćca,
  • obniżony poziom energii, zmęczenie,
  • pogorszenie się stanu skóry,
  • zwiększone ryzyko podniesionego poziomu cholesterolu i powikłań serca,
  • problemy z koncentracją i pamięcią,
  • pogorszenie wzroku,
  • wahania nastroju, np. wzrost lęku,
  • zmiany apetytu,
  • wahania wagi,
  • zahamowanie wzrostu i rozwoju,
  • dłuższy czas gojenia ran i zdrowienia po operacjach.

Co z suplementami?

Korzyści płynące z przyjmowania suplementów chromu są nadal niejasne. Wielu ekspertów z dziedziny medycyny uważa, że jest to ryzykowna kwestia, jako że badania dają mieszane wyniki. W suplementach tych znaleźć możemy zwykle: pikolinian chromu, polinikotynian chromu, a także kilka innych pokrewnych rodzajów.

Chrom możemy kupić np. w postaci tabletek lub w zestawie multiwitaminowym. Ponieważ jednak ilość jakiej potrzebujemy nie jest duża, większość z nas zaspokaja ten wymóg z pomocą diety.

Naukowcom wciąż trudno jest zweryfikować specyficzną, biologiczną rolę chromu w organizmie. Choć okazuje się, że niektóre minerały i substancje nie mogą skutecznie funkcjonować bez chromu, w środowisku medycznym wciąż nie ma zgody co do tego, czy powinniśmy przyjmować suplementy chromu czy nie. Większość ekspertów uważa, że należy skupić się na pozyskiwaniu go z żywności.

W 2014 roku European Food Safety Authority opublikował raport, w którym napisano, że nie został dowiedziony korzystny wpływ chromu na zdrowie osób dorosłych. Tak więc chrom został usunięty z listy niezbędnych składników odżywczych.

Co potencjalnie może się wydarzyć, jeśli przyjmiemy za dużo chromu? Może on przedostać się do komórek i doprowadzić do uszkodzenia DNA. Na szczęście jednak, przedawkowanie chromu jest niezwykle rzadkie, tylko bardzo małe ilości przenikają do komórek, reszta zaś jest wypłukiwana z organizmu.

Należy zachować szczególną ostrożność, przy przyjmowaniu suplementów. Zasięgnijmy opinii specjalisty i zawsze stosujmy je zgodnie z zalecanym dawkowaniem.

Źródło:

https://draxe.com/what-is-chromium/

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.