28 września, 2017

Bakterie jelitowe mają związek z rozwojem stwardnienia rozsianego.

Stwardnienie rozsiane (SM) to neurodegeneracyjna choroba autoimmunologiczna. Rozwija się wtedy, gdy komórki układu odpornościowego zaczynają niszczyć osłonkę mielinową zdrowych komórek. Dotyka ok. 2,5 mln osób na całym świecie. Szacuje się, że w Polsce choruje ich ok. 45 000.

Jak podaje pismo Proceedings of the National Academy of Sciences, naukowcy zidentyfikowali bakterie jelitowe wpływające bezpośrednio na nasilenie objawów stwardnienia rozsianego.

Badacze z University of California w San Francisco, przeanalizowali mikrobiom jelitowy u 71 zdrowych i 71 chorujących na stwardnienie rozsiane osób. Dzięki temu udało im się ocenić, które szczepy bakterii występują częściej, a której rzadziej, u pacjentów z SM. Naukowcy próbowali również określić przyczynę, dla których różnice w mikrobie jelitowym wpływają na atakowanie przez układ odpornościowy osłonek mielinowych komórek nerwowych.

Najpierw sprawdzono czy składniki bakterii mają wpływ na to, jak zachowują się komórki układu odpornościowego. Bakterie te bowiem mogą czynić komórki przeciw- lub prozapalnymi. Ludzkie komórki skonfrontowano w warunkach laboratoryjnych z bakteriami. Wyniki pokazały, że szczepy Akkermansia muciniphila, a także Acinetobacter calcoaceticus – które częściej występowały osób z SM – nadawały komórkom nerwowym charakteru prozapalnego. Bakterie Parabacteroides distasonis zaś (występujące rzadziej u chorych) wywoływały odpowiedź immunoregulacyjną.

W kolejnym kroku każdy szczep zaaplikowano myszom, które pozbawione były mikrobiomu jelitowego. W próbie tej Akkermansia muciniphila oraz Acinetobacter calcoaceticus wywoływały reakcję zapalną, Parabacteroides distasonis natomiast zatrzymywały rozwój zapalenia.

By dowiedzieć jak złożony mikrobom wpływa na tworzenie się zmian neurodegeneracyjnych, badacze przeszczepili florę jelitową myszom, które stanowiły model stwardnienia rozsianego. Zaskutkowało to poważnym nasileniem procesów neurodegeneracyjnych, z powodu obecności bakterii prozapalnych. Oznacza to, że mikrobom przyczynia się bezpośrednio do progresji choroby.

W tym samym czasie badacze z Max Planck Institutes w Niemeczech, przeszczepili myszom próbki mikrobiomu jelitowego pacjentów chorych na stwardzenie rozsiane. Doszli do podobnych wniosków jak naukowcy z UCSF.

Bakterie nie są jedynym czynnikiem rozwoju choroby. Jednak według naukowców ich występowanie może mieć znaczenie, w przypadku osób o genetycznych predyzpozycjach do rozwoju choroby. Badacze wyrażają nadzieję więc, że dalsze prace pozwolą opracować nowe metody leczenia chorych na stwardnienie rozsiane.

Mikrobiom to system który można modyfikować. Tego nie da zrobić się z uwarunkowaniami genetycznymi. Odpowiednio dobrane leki i prawidłowo prowadzona dieta mogą pomóc złagodzić przebieg choroby – mówią naukowcy.

Źródło:

http://naukawpolsce.pap.pl/aktualnosci/news,459650,bakterie-jelitowe-zwiazane-z-rozwojem-stwardnienia-rozsianego.html

Opracowała Ewa Wysocka

Zapisz się do newslettera

    Zapisz się do newslettera

      One Comment

      1. Znacznie chory na sm 3 października 2017 at 09:18- Odpowiedz

        Dziękuję za ten artykuł. Jelito jest naszym drugim mózgiem.

      Wyślij komentarz

      This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

      The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.