Ajurwedyjskie cudo, czyli mistyczna triphala.
  • Opublikowano:

    22 lutego 2019

  • Komentarze:

    0

Triphala to jeden z najważniejszych preparatów ziołowych w medycynie ajurwedyjskiej, z powodzeniem stosowany od ponad 2000 lat. W Indiach mówi się, że brak matki nie musi być straszny, dopóki ma się triphalę. Hindusi uważają bowiem, że dba o narządy wewnętrzne tak, jak matka dba o swoje dzieci.

Czym jest triphala?

Triphala (triphala churma) to ziołowy preparat, który powstaje z trzech wysuszonych i sproszkowanych owoców. Nazwa wywodzi się od sanskryckiego tri – trzy, phala – owoce oraz churcha – proszek.

Pierwsze zapiski na temat jej zastosowania pochodzą z Sushrut Samhita, jednego z najstarszych dzieł poświęconych chirurgii. Jego autorem był Sushruta, indyjski chirurg żyjący w VI wieku p.n.e. Oznacza to, że jest to jeden z najdłużej stosowanych preparatów na świecie.

Triphala zawiera 5 z 6 smaków rozróżnianych w medycynie ajurwedyjskiej – słodki, kwaśny, gorzki, ostry i cierpki, bez słonego. Trzy owoce składające się na triphalę odpowiadają każdej z trzech dosz (energii krążących w ciele, będących kombinacją 2 z 5 żywiołów). Uważa się, że jeden z nich (Amla) zawiera 20 razy więcej witaminy C, niż pomarańcze. Mieszanka ta zawiera również silne przeciwutleniacze, takie jak: kwas galusowy, kwas elagowy oraz kwas chebulinowy, a także flawonoidy i polifenole, o antybakteryjnych, przeciwzapalnych i przeciwbiegunkowych właściwościach.

Z czego dokładnie składa się triphala?

  • Amla (agrest indyjski). Owoc bogaty w witaminę C, stosowany (samodzielnie lub w połączeniu z innymi roślinami) jako środek do walki z przeziębieniem i gorączką. Ma działanie: moczopędne, przeczyszczające, ułatwiające trawienie, wzmacniające, przeciwzapalne oraz tonizujące dla wątroby. Uważa się, że amla jest szczególnie skuteczny w równoważeniu dosza pitta (kombinacji żywiołu wody i ognia).
  • Haritaki/harada (migdałecznik chebułowiec), nazywany również tybetańskim „królem medycyny”. Stosowany jest w tradycyjnej medycynie Indii i Iranu, w terapii wielu różnych schorzeń, m.in.: zaparć, demencji czy cukrzycy. Wykazuje przeciwzapalne właściwości. Działa uspokajająco na dosza vata (kombinacja elementów powietrza i przestrzeni/eteru).
  • Bibhitaki/beheda. Ma właściwości odtruwające. Szeroko stosowany w medycynie ajurwedyjskiej w przypadku cukrzycy, nadciśnienia czy reumatyzmu. Jak wykazały badania, ekstrakt z beheda może hamować odkładanie się blaszki miażdżycowej. Wpływa korzystnie na dosza kapha (kombinację żywiołu ziemi i wody).

W niektórych preparatach triphala znaleźć można również guggulu (balsamowiec indyjski) i żywicę, dzięki czemu właściwości terapeutyczne są szersze. Środek ten może być stosowany również miejscowo na skórę, w przypadku siniaków lub oparzeń słonecznych. Stosowany jest również jako środek tonizujący do włosów, a nawet do przemywania oczu.

Do potencjalnych zastosować triphali zalicza się walkę z: infekcjami, problemami żołądkowo-jelitowymi, stanami zapalnymi, wysokim poziomem cholesterolu, zaburzeniami funkcjonowania układu odpornościowego, a nawet nowotworami.

Prozdrowotne właściwości triphali

Dlaczego warto mieć w domu triphalę?

  • Bo walczy z rakiem

W badaniu z 2015 roku przyjrzano się triphali, pod kątem właściwości powstrzymujących wzrost komórek rakowych i propagujących zaprogramowaną śmierć komórek nowotworowych. W obserwacjach tych skupiono się na komórkach raka okrężnicy i komórkach macierzystych raka okrężnicy u ludzi.

Odkryto, że ekstrakt metholowy z triphali jest bogaty w fenole, w tym: naringinę, kwercetynę, homoorientinę i izorhamnetynę.  Wyciąg z triphali był w stanie stłumić rozprzestrzenianie się komórek nowotworu okrężnicy, a także indukować śmierć ludzkich komórek macierzystych tego typu raka. Wyniki te sprawiły, że triphala stała się obiektem badań terapii przeciwnowotworowych.

W badaniach wykazano, że kwas galusowy wykazuje obiecującą aktywność przeciwnowotworową, szczególnie wobec komórek raka prostaty. Według badania z 2014 roku, płukanie ust triphalą może pomóc odwrócić przedrakowe zmiany spowodowane tytoniem. Co najważniejsze, badania wykazały również, że preparat ten eliminuje jedynie zmienione komórki – bez szkody dla zdrowych – co czyni z niego potencjalnie bardzo obiecującym środkiem do walki z rakiem.

  • Bo naturalnie działa na jelita

Triphala ma właściwości przeczyszczające, działając jednak łagodniej niż dostępne na rynku środki, odżywiając przy tym przewód pokarmowy i wspierając regularne wypróżnianie. Jej działanie pomaga również w oczyszczaniu okrężnicy. Prawidłowe i regularne wypróżnianie pozwala pozbyć się bakterii, metali ciężkich i nadmiaru kwasów tłuszczowych z organizmu. Oczyszczanie okrężnicy może również korzystnie wpłynąć na układ nerwowy, łagodząc takie objawy jak zmęczenie i lęk. Zawarty w triphali amla wspomaga naprawę jelit, haritaki wzmacnia mięśnie jelitowe (wspomagając tym samym ruchy jelit), a bibhitaki usuwa śluz ze ścian.

Jak wykazało badanie z 2011 roku, ziołowe preparaty w postaci proszku, zawierające łuskę izabgolową, wyciąg z senesu i ekstrakt z trójfalowego, okazały się być skutecznym i bezpiecznym środkiem na zaparcia. Wyniki innego badania dowiodły, że triphala (w proporcji 300 mg/kg masy ciała) znacznie wpływa na zmniejszenie zapalenia okrężnicy u szczurów. Wynika to z obecności flawonoidów i przeciwutleniaczy.

  • Bo pomaga pozbyć się kilogramów

Dzięki swojemu wpływowi na regulację wypróżnień, triphala może wspomóc kontrolowanie masy ciała. Badania potwierdzają jej zdolność do walki z otyłością.

W jednym z badań z 2012 roku, badano wpływ triphali na otyłość wynikającą z prawidłowej diety oraz inne objawy zespołu otyłości brzusznej u myszy. Gryzonie karmione były przez 10 tygodni dietą wysokotłuszczową. Niektóre z nich otrzymywały dodatkowo triphalę lub niektóre z jej składników. Okazało się, że u myszy spożywających wraz z dietą preparat ziołowy (lub jego składniki), znacząco zmniejszył się procent tkanki tłuszczowej oraz masa ciała. Spożywanie suplementu pozwoliło również na odwrócenie patologicznych zmian w tkance wątrobowej.

Podobne wyniki dały badania z udziałem ludzi. W jednym z nich udział wzięły otyłe osoby, w wieku 16-60 lat. Przez 12 pacjenci byli losowo przydzielani do grup, w których przyjmowali 5 g triphali lub placebo, dwa razy dziennie. W pierwszej grupie zaobserwowano znacznie większy spadek masy ciała, obwodu talii i bioder, w porównaniu z grupą placebo. Dzięki zawartości antyoksydantów i zdolności antyhiperlipidemii, triphala pozytywnie wpływa na metabolizm, zmniejszając ryzyko otyłości.

  • Bo obniża cholesterol

Cholesterol konieczny jest dla prawidłowego funkcjonowania komórek, nerwów oraz hormonów. Może łączyć się z tłuszczem, wapniem i innymi substancjami we krwi, tworząc blaszkę. Nabudowująca się i twardniejąca blaszka w tętnicach powoduje ich zwężenie. W wyniku tego rozwija się miażdżyca, prowadząca do chorób serca, ataku serca czy udaru mózgu.

Triphala może obniżać poziom cholesterolu oraz blaszkę miażdżycową. Badanie opublikowane na łamach Journal of the Pharmaceutical Society of Japan wykazało, że triphala podawana zwierzętom z wysokim poziomem cholesterol, znacząco obniżyła zarówno poziom całkowitego cholesterolu, jak i „złego” cholesterolu LDL. Zaobserwowano również, że bibhitaki wykazuje działanie hamujące rozwój blaszki miażdżycowej.

  • Bo zmniejsza stan zapalny

Wysoka zawartość przeciwutleniaczy sprawia, że triphala jest skutecznym środkiem przeciwzapalnym. Odpowiada on za rozwój wielu chorób, m.in. zapalenie stawów, które może pogarszać się wraz z wiekiem.

Walka z artretyzmem powinna obejmować dietę i suplementy przeciwzapalne. Badania przeprowadzone na zwierzętach pokazują, że triphala może być skutecznym środkiem do walki z zapaleniem stawów. Jedno z badań wykazało, że może zmniejsza rozpad kości i chrząstek w przebiegu reumatoidalnego zapalenia stawów.

Jak stosować?

Triphala dostępna jest w wielu sklepach ze zdrową żywnością i suplementami, zarówno stacjonarnych, jak i online. Występuje w postaci: proszku, kapsułek, tabletek oraz płynnego ekstraktu. Przyjmuje się ją zwykle na czczo.

Proszek można z powodzeniem dodawać do herbaty (pół łyżeczki na kubek napoju). Dobrze mieszamy i czekamy aż ostygnie. Tabletki i kapsułki przyjmujemy 1-2 razy dziennie, przed jedzeniem. Płynny suplement spożywamy zwykle rozcieńczony w wodzie lub soku, 30 kropli 1-3 razy dziennie.

Jeżeli chcemy skorzystać z jej właściwości przeczyszczających, najlepiej przyjmować ją wieczorem, ok. 2 godziny po jedzeniu i co najmniej 30 minut przed snem. Należy stosować się do informacji zawartych w ulotce/na opakowaniu, nie przekraczając zalecanej dawki.

Efekty uboczne i środki ostrożności

Triphala może powodować niepożądane efekty ze strony układu pokarmowego. Przy pierwszym przyjęciu mogą wystąpić zwiększone gazy, co wynika z oczyszczania przewodu pokarmowego.

Jeżeli wystąpią biegunki lub luźny stolec oznacza to, że przyjmujemy za dużą dawkę.

W przypadku stosowania triphali jako środka przeczyszczającego, należy zwrócić uwagę na ewentualne objawy odwodnienia: osłabienie mięśni, zawroty głowy lub nadmierne pragnienie. W razie ich wystąpienia należy przerwać stosowanie suplementu.

W stosowaniu triphala szczególnie ostrożne powinny być osoby przyjmujące leki rozrzedzające krew.

Nie zaleca się stosowania triphali kobietom w ciąży i karmiącym piersią oraz dzieciom.

Nie należy stosować jej w przypadku biegunki lub czerwonki.

Należy skonsultować z lekarzem zamiar stosowania triphala, jeśli cierpimy na jakiekolwiek schorzenia lub przyjmujemy leki, bądź suplementy.

Źródło:

https://draxe.com/triphala/

Opracowała Ewa Wysocka

Brak komentarzy
Napisz komentarz