7 naukowo udowodnionych właściwości chlorelli
  • Opublikowano:

    9 kwietnia 2017

  • Komentarze:

    2

Chlorella jest słodkowodnym glonem o wyjątkowych wartościach odżywczych. Jest dobrą opcją dla wszystkich, którzy szukają naturalnego suplementu. Ten niezwykły glon nie tylko dodaje energii i wspomaga utratę tłuszczu, ale też pomaga oczyszczać organizm z ciężkich metali, takich jak ołów i rtęć.

Pochodząca z Japonii i Tajwanu roślina, to prawdziwy superfood. Bogata jest w takie składniki odżywcze jak:

  • aminokwasy,
  • chlorofil,
  • beta-karoten,
  • potas,
  • fosfor,
  • biotyna,
  • magnez,
  • witaminy z grupy B.

Chlorella to niebiesko-zielony glon, podobny do swej bliskiej krewnej – spiruliny. W dalszej części przedstawimy porównanie obu superfood.

Badania wykazały, że chlorella wpływa na całe ciało. Wspiera prawidłowe funkcjonowanie gospodarki hormonalnej i kondycję układu sercowo-naczyniowego. Pomaga zmniejszyć skutki uboczne chemioterapii i radioterapii, obniżyć ciśnienie krwi i poziom cholesterolu. Wspiera również proces detoksykacji ciała.

Swój intensywny zielony kolor chlorella zawdzięcza wysokiemu stężeniu chlorofilu. Większość z nas słyszała, że należy jeść więcej zielonolistnych warzyw, bo są one dobre dla naszego zdrowia. Czasami jednak trudno jest zadbać o te – zalecane przez lekarzy i dietetyków – 5 do 7 porcji warzyw dziennie. Jedną z opcji jest robienie soków warzywnych, choć dla większości z nas jest to zbyt czasochłonne. Chlorella natomiast zostawia większość zielonolistnych warzyw w tyle, jeśli chodzi o korzyści zdrowotne. Najwięcej pożytku przyniesie przyjmowanie suplementów organicznych pozyskiwanych w niskiej temperaturze. Zwykle występują one w postaci proszku lub tabletek.

Odżywcze wartości chlorelli w pigułce. Albo w proszku

Chlorella jest jednym z najbardziej naszpikowanych wartościami odżywczymi gatunków na świecie.

3 łyżki chlorelli zawierają:

  • białka 16 g,
  • witaminy A 287% zalecanego dziennego spożycia (ZDS),
  • witaminy B2 71% ZDS,
  • witaminy B3 33% ZDS,
  • żelaza 202% ZDS,
  • magnezu 22% ZDS,
  • cynku 133% ZDS.

Ponadto chlorella zawiera dużą ilość witaminy B1, B6 i fosforu.

Kiedy przyjrzymy się zagęszczeniu składników odżywczych, zrozumiemy dlaczego chlorella jest w top 10, w kategorii najzdrowszej żywności. Stężenie na 1 g w chlorelli przebija nawet szpinak czy brokuły.

7 zbadanych korzyści, które daje chlorella

Oto 7 naukowo udowodnionych rezultatów, których można się spodziewać przy włączeniu tego superfood do codziennej diety.

  • Detoksykacja metali ciężkich

Niektóre okoliczności zwiększają czynnik ryzyka, jakim jest obciążanie ciała metalami ciężkimi. Należą do nich np.: posiadanie rtęciowych plomb, regularne spożywanie ryb, narażenie na promieniowanie lub spożywanie żywności z Chin. Ważne jest wtedy, abyśmy dbali o usuwanie metali ciężkich i toksyn z organizmu.

Jedną z najważniejszych korzyści zdrowotnych chlorelli jest to, że „owija się” wokół nawet najbardziej upartych toksyn i nie pozwala na ich ponowne wchłanianie. Mówimy tu o ołowiu, kadmie, rtęci i uranie. Regularne spożycie chlorelli może nawet pomóc wstrzymać gromadzenia się metali ciężkich w tkankach miękkich i organach.

  • Detoksykacja po radio- i chemioterapii

Chemio- i radioterapia są obecnie najczęstszymi metodami leczenia raka. Każdy, kto poddany był takiej terapii – lub zna kogoś, kto ją przeszedł – wie, jakie koszty musi ponieść organizm. Wykazano, że wysoki poziom chlorofilu w chlorelli chroni organizm przed działaniem promieniowania ultrafioletowego podczas usuwania radioaktywnych cząstek z organizmu.

Według badaczy z Virginia Commonwealth University Medical College „komórkowe składniki i funkcje układu immunologicznego pozostają na zbliżonym do normalnego poziomie. Są też mniej uszkodzone u pacjentów poddawanych chemioterapii i/lub przyjmujących leki immunopresyjne – jak steroidy”.

2-letnie badanie uniwersyteckie pozwoliło naukowcom ustalić, że pacjenci z glejakiem mają mniejszą liczbę infekcji dróg oddechowych i grypopodobnych podczas przyjmowania chlorelli.

  • Wspieranie systemu immunologicznego

Badania opublikowane w 2012 roku, w Nutrition Journal wykazały, że po 8 tygodniach przyjmowania chlorelli poprawiła się aktywność komórek NK (komórek układu odpornościowego).

Naukowcy z Yonsei University w Seulu przeprowadzili badania zdrowych osób i ich odpowiedzi immunologicznej na suplement chlorelli. Wyniki wykazały, że chlorella wspomaga zdrową odpowiedź układu immunologicznego oraz aktywność komórek układu odpornościowego.

  • Wspomaganie odchudzania

Utrata wagi jest trudna, a proces ten staje się trudniejszy wraz z wiekiem. W badaniu opublikowanym w Journal of Medicinal Food, naukowcy stwierdzili, że „spożycie chlorelli spowodowało zauważalne zmniejszenie zawartości tłuszczu w organizmie, cholesterolu całkowitego w osoczu i poziomu glukozy we krwi, mierzonego na czczo”.

Chlorella pomaga w regulacji gospodarki hormonalnej, wspomaga metabolizm, poprawia krążenie i zwiększa poziom energii. Pomaga zmniejszyć masę ciała i tkanki tłuszczowej, a także usuwa zgromadzone w organizmie toksyny.

Wraz z utratą wagi uwalniane są toksyny, które mogą zostać ponownie wchłonięte do organizmu. Ważne jest, by jak najszybciej wypłukać te toksyny z naszego systemu. Zdolność chlorelli do „owijania się” wokół toksyn i metali ciężkich ułatwia ich eliminację z naszego ciała oraz zapobiega ponownemu wchłanianiu.

  • Chlorella sprawia że wyglądamy młodziej

Kolejne badania odkryły jeszcze więcej właściwości chlorelli: może ona również spowolnić proces starzenia, dzięki czemu wyglądamy młodziej. Badania opublikowane w czasopiśmie eClinical Laboratory ujawniły, że chlorella znacznie zmniejsza stres oksydacyjny. Może być on spowodowany zanieczyszczeniem, stresem i złym odżywianiem.

Chlorella jest bardzo skuteczna w nadawaniu naszej skórze młodego wyglądu. Robi to naturalnie podnosząc poziom witaminy A, C oraz glutationu w organizmie. Eliminują one wolne rodniki i chronią komórki.

Biorąc jedynie 1 łyżeczkę (lub kilka kapsułek) chlorelli dziennie, uzyskamy zauważalne wyniki już po 2 tygodniach.

  • Wspomaganie walki z rakiem

Istnieje przekonanie, że ludzie ciało na pewnym etapie życia rozwija komórki nowotworowe. Właściwie funkcjonujący system odpornościowy ma zdolność do ataku i zniszczenia tych komórek, zanim zmienią się w komórki rakowe. Ostatnie medyczne badania wykazały, że chlorella pomaga zwalczać raka na kilka sposobów.

Po pierwsze, prewencja. Chlorella wzmacnia nasz układ odpornościowy, zatem nasz organizm ma szansę zareagować prawidłowo za stan zagrożenia.

Po drugie, usuwa metale ciężkie i toksyny z naszego organizmu. Dzięki temu jesteśmy mniej narażeni na raka.

Po trzecie badania wykazały, że u osób ze zdiagnozowanym rakiem – za sprawą chlorelli – zwiększona została aktywność komórek T. Wspomagają one walkę z nowopowstającymi chorymi komórkami.

Jeśli leczenie odbywa się za pomocą chemioterapii lub radioterapii, chlorella może pomóc w walce z ich skutkami ubocznymi.

  • Obniżenie poziomu cholesterolu i cukru we krwi

Cukrzyca typu II oraz wysoki poziom cholesterolu to dwa poważne przewlekłe stany, z którymi boryka się dziś wiele osób. Lata nieprawidłowego odżywiania, stres i brak snu spowodowały, że wielu osobom postawiono obie diagnozy.

W badaniu opublikowanym w Journal of Medicine Food, naukowcy wskazują, że chlorella przyjmowana w ilości 8000 mg na dobę (podzielona na 2 dawki), pomaga zmniejszyć poziom cholesterolu i glukozy we krwi.

Badacze zaobserwowali najpierw spadek poziomu cholesterolu, a następnie poprawę poziomu glukozy we krwi. Uważają oni, że chlorella aktywuje szereg genów na poziomie komórkowym, co poprawia wrażliwość na insulinę, pomagając utrzymać zdrowy balans.

Chlorella kontra Spirulina

Chlorella zdaje się być mniej popularnym glonem niż spirulina. Choć obie są organizmami wodnymi, na poziomie komórkowym zasadniczo się różnią. Zarówno chlorella jak i spirulina posiadają zbalansowane proporcje składników odżywczych. Obie też pomagają oczyścić i odtruwać organizm. Warto wspomnieć również o wysokim stężeniu białka, które wspomaga energię i dba o wzrok.

Spirulina stosowana była w programach dokarmiania niedożywionych dzieci, organizowanych przez Światową Organizację Zdrowia w słabo rozwiniętych krajach. Jedna jednogramowa porcja spiruliny dziennie przeciwdziała niedoborowi witaminy A (deficyt tej witaminy może prowadzić do ślepoty).

Poziom białka, wraz z kombinacją witamin, minerałów, fitonutrientów (roślinnych odżywczych substancji) oraz fito chemikaliów, są nieco bardziej zaawansowane w chlorelli niż w spirulinie. Stosowane więc razem, dają najlepsze efekty.

Grube ścianki chlorelli są trudne do strawienia. Potrzebnych było wiele badań, prób i błędów, by znaleźć sposób na ominięcie tego problemu. Istotą sprawy jest to, że w swych ściankach chlorella posiada substancję „owijającą” toksyny i metale ciężkie. Właściwość ta jest potrzebna, by wydalić je z organizmu.

Dlatego też, przy zakupie suplementów, należy zwrócić uwagę na to, by ściany komórkowe chlorelli były rozerwane (informacja ta powinna być na etykiecie). Gwarantuje to całkowite wchłonięcie.

Możliwe skutki uboczne i konieczne środki ostrożności zażywania chlorelli

Chlorella może powodować u niektórych osób działania niepożądane. Mogą być to:

  • obrzęk twarzy lub języka,
  • wrażliwość na światło słoneczne,
  • zaburzenia trawienia,
  • trądzik,
  • zmęczenie,
  • apatyczność,
  • bóle głowy,
  • zawroty głowy,
  • drżenie.

Większość z tych objawów jest typowa dla działania detoksykacyjnego.

Osoby uczulone na jod oraz te przyjmujące leki przeciwzakrzepowe i przeciwzatorowe, powinny przed użyciem chlorelli skonsultować się z lekarzem.

W jaki sposób można zażywać chlorellę?

Istnieją dwa główne sposoby spożywania chlorelli:

  • Smoothie.

Chlorella ma bardzo wyraźny smak. Warto więc przygotować koktajl z ½ łyżeczki chlorelli, banana, wody kokosowej, białka w proszku o waniliowym smaku oraz limonki. Pomoże to ukryć jej smak.

  • Tabletki.

Wystarczy przyjmować 3-6 tabletek chlorelli z ok. 90 ml wody, 3 razy dziennie. To pozwoli korzystać z dobrodziejstw chlorelli.

Źródło:

https://draxe.com/7-proven-chlorella-benefits-side-effects/

Opracowała Ewa Wysocka

2 komentarze
Agata

2017-04-12 09:19:25 Odpowiedz

Chlorella działa na organizm bardziej oczyszczająco, a spirulina odżywczo.

Napisz komentarz